HR English Español
  • POČETNA
  • MORE I GITARE 2024
  • MJESTA ODRŽAVANJA
  • VRSARSKE SERENADE 2024
  • POVIJEST
  • KONTAKT
Get the Flash Player to see this rotator.

Tradicionalni ljetni glazbeni festival GitarISTRA - gitarski virtouz Saša Dejanović i prijatelji", je podjeljen na dva programa " More i gitare" koji je posvećen klasičnoj gitari kao solističkom instrumentu ili u različitim sastavima sa sopranom , violončelom,violinom, xilofonom, gudačkim kvartetom te programa "Vrsarske sernade" koji pod sloganom "Globalna gitara", spaja različite gitarske izričaje i stilove, od jazza, flamenca do gitare u latino, etno ili rock glazbi.

Festival je osnovan 2003. u Vrsaru, srednjovjekovnom gradiću na zapadnoj istarskoj obali. Ovaj jadranski biser, štovan od umjetnika, smješten je na brežuljku pred kojim se pruža pogled na jedan od najljepših arhipelaga na Mediteranu. Koncerti programa "More i gitare" se održavaju u romaničkoj bazilici Sv.Marije od mora (XI st.), dok se koncerti programa "Vrsarske serenade" održavaju na nadasve atraktivnim vidikovcima u starom gradu u periodu od 20. lipnja do 5. rujna. Festival organizira Turistička zajednica Vrsar, uz podršku: Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Maistre d.d. Rovinj - Vrsar te općine i župnog ureda i suradnju Lions Cluba Poreč (nagrada "Lions Club Poreč Young Guitarist Prize"), "Austrijskog kulturnog foruma", "Talijanskog kulturnog instituta" i tvrtke "RC Strings".

Prethodnih godina cjenjeni umjetnici iz Tokija, New Yorka, Seville, Kölna, Berlina, Graza, Wroclava, Praga, Torina, Zagreba, Madrida, Genove, Sarajeva, Ljubljane i Zagreba su nastupili pred više od 10000 slušatelja čime su izazvali veliki interes medija (televizijskih postaja: HRT, RTL, Nit; radija: Radio Istra, Radio Pula; novina: Glas Istre, Slobodna Dalmacija, La Voce de popolo…).

XXI Festival GitarISTRA "More i gitare" 2024

Bazilika sv. Marije od mora - Vrsar - luka 21H

4.7.

Opening of 21st Festival GitarISTRA 2024

Hommage a Fedor Džamonja

SAŠA DEJANOVIĆ - španjolska & romantična gitara

11.7.

Guitar Quartet Evening

Hrvatski gitarski kvartet


ZORAN DUKIĆ, PETRIT ÇEKU, MAROJE BRČIĆ, TVRTKO SARIĆ

18.7.

Solo Guitar Night

ROBERTO TASCINI (Italija)

25.7.

Oboe & Guitar Night

ZOLTÁN HORNYANSZKY (Mađarska) oboa ISTVÁN RÖMER (Hrvatska) gitara
*sponzor Ministarstvo kulture RH

1.8.

Candlelightsficus - Jazz Night on Bellvedere Casanova - Vrsar old Town


* Suradnja Austrijski kulturni Forum - Zagreb

8.8.

Mezzo Soprano & Guitar Evening

KATJA MARKOTIĆ (Hrvatska) mezzo-sopran - ALEJANDRO CORDOVA (Meksiko) gitara


22.8.

Solo Guitar Evening

ALESSANDRO DEIANA (Italija) gitara

29.8.

Lions Club Poreč Young Guitarist Prize

*Suradnja Dnevi Kitare Krško
*sponzor Lions Club Poreč


 

Prethodni festivali:2023,2022, 2021, 2020, 2019,2018,2017,2016,2015,2014,2013, 2012,2011,2010,2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003

Romanička bazilika Sv. Marije od Mora

Romanesque Basilica of St. Mary of the Sea

U luci Vrsara nalazi se vrlo interesantan srednjovjekovni spomenik: romanička bazilika Sv. Marije od Mora. Bazilika predstavlja vrlo važan spomenik romaničke arhitekture u Istri i njena je povijest duga i interesantna. Na jestu bazilike nalazila se u rimsko doba neka veća zgrada (možda villa rustica – seoski dvorac s gospdarskim zgradama). Prvobitna i skromna crkva Sv. Marije bila je podignuta na ovom mjestu u ranom srednjem vijeku (u drugoj polovini 8. st.). U vremenu između 8. i 12. st. prvobitna crkva doživjela je više pregradnji i restauracijama. Današnji arhitektonsko – umjetnički izgled crkve potječe iz 12. st. Na zidovima su još vidljivi neki tragovi pregradnje. U novije vrijeme crkva je doživjela više restauracija (posljednja 1969.) Prilično monumentalna bazilika (24,5 x 12,5 m) u svojoj arhitekturi podsjeća na starokršćanske crkve. Hrvatki povjesničar umjetnosti Ljubo Karaman (1881. – 1971. god.) napisao je o ovoj bazilici : '' Vrsar ima široku trobrodnu romaničku baziliku na stupovima, koja je sačuvala svoj prvobitni utisak crkve bliske ugođaju jednostavnih starokršćanskih građevina''.

Fasada bazilike je jednostavna. Na fasadi je okrugli prozor (oculus). Na istočnom dijelu crkve jednostavan je zvonik u obliku romaničke monofore (jedna arkada za zvono). U zvoniku je malo zvono iz 1922. g., saliveno u zvonolivnici Lapagna u Trstu. Polutamna unutrašnjost bazilike djeluje sugesivno. Teške romaničke arkade s monolitnim oblim stupovima dijele crkveni prostor u tri broda. Na svakoj su strani po tri stupa. Stupovi završavaju kapitelima romaničkog stila s floralnim motivima (palmete). Kapiteli su u donjem dijelu unutrašnjosti zaobljeni a u gornjem kvadratni. Istočni dio crkvene unutrašnjosti završava sa tri apside.

Pod crkve nije originalan; podignut je i zato stupovi izgledaju kratki. Time je narušena prvobina romanička harmoničnost crkvene unutrašnjosti. Pod je nekada bio prekriven nadgrobnim pločama s latinskim tekstovima. Jedna takva ploča sačuvana je u prezbiterijalnom dijelu crkve. U crkvi je pronađeno više nadgrobnih ploča. Neki prokurator franjevačkog samostana, Šimun iz Bosne, koji je živio u 17. st. i koji je u duhu kršćanske filozofije imao pesimistični pogled na život, dao je uklesati na ploču svoga i ženina groba ovaj tekst: SEPVLCRUM.D. (omi) NI.SIMONIS BOSNENSIS. PRO (curi) TORIS.FRA (tr) VM ORDINID. MINORVM. S (ancti). FRAN (cis) CI ET. VXORIS. EIVS. SIMONAE DOMVS. DI VITAE. LOCVS. MISERIAE REFVGVIM. SVPERBIAE. (grob gospodina Šimuna Bošnjanina, prokuratora reda Male braće sv. Franje i njegove žene Simone. Kuća života – mjesto nevolje i utočište oholosti).
Zidovi unutrašnjosti bili su dekorirani polikromnim religiozim freskama. Prve freske bile su naslikane u 9. ili 10. st. Neki domaći slikar ponovno je oslikao unutrašnjost kvalitetnim freskama u prvoj polovini 16. st. Tragovi fresaka danas su neznatni, najbolje se vide na zidu glavne apside (glave svetačkih likova). U bazilici je nekad bio bogat umjetnički inventar (kipovi, slike...). Danas crkva djeluje prazno i siromašno. U crkvi je još slika Madona i sveci sa signaturom: VITORIO JERALTA. Prilikom trodnevnog boravka u Vrsaru 1177. god., na putu iz Venecije za Ancou, u ovoj je bazilici celebrirao misu papa Aleksandar III. Uz crkvu je nekad bilo i staro groblje: uz sjeverni zid crkvenog dvorišta preostali su neki tragovi toga groblja. Novo groblje uređeno je 1900. god. izvan Vrsara, uz cestu prema Funtani.

U crkvenom dvorištu (desno od južnog portala crkve) je antičko – rimski kameni blok, dekoriran girlandama (vjenci od lišća i plodova), koje vise na rogovima volovskih lubanja. Taj kamen je nađen 1932. god. u blizini zaselka Valkanela nedaleko Vrsara, a pripadao je rimskoj stambeno – gospodarskoj zgradi (villa rustica) iz 12. i 13. stoljeća. Uz baziliku su ostaci starog samostana. U pisanim dokumentima pod nazivom Prioratum Sanctae Mariae, samostan se prvi put spominje u drugoj polovini 12. st. (1177.), ali nije posve sigurno da li je samostan zaista već tada postojao. Puzdaniji podatak potječe iz 1227. god. Prvi monasi samostana bili su karmelićani (po brdu Karmal u Palestini) koji su, proganjani od Turaka – Seldžuka i Arapa, preko Cipra i Sicilije došli u Europu. U Vrsaru su se karmelićani naselili ili potkraj 11. ili početkom 12. stoljeća i zatim ovdje utemeljili svoj samostan. Uz neke prekide, karmelićani su u samostanu živjeli do sredine 14. stoljeća. U drugoj polovini 17. stoljeća (oko 1631. god.) i u njemu ostali do 1660. godine, kada je samostan ukunut u sukobu fratara s porečkim biskupom Gianbattistom de Giudice zbog prava na vlasništvo samostanskog posjeda (tijekom jedne svađe monasi su ubili biskupova nećaka).
Franjevci su staru samostansku zgradu renoviralii u baroknom stilu. U prizemlju su imali skladište za poljoprivredne proizvode, tijesak za vino i mlin za masline. Nakon odlaska franjevaca u samostanu je neko vrijeme (1732. god.) bio seminarium (škola za svećenike). Do naših dana sačuvana je fasada samostanske zgrade iz 17. stoljeća.

Vrsarski vidikovci

Viuving terace

Vrsar je od srednjega vijeka smješten na istaknutom brežuljku neposredno uz obalu Jadrana što uvjetuje i postojanje izvrsnih položaja s kojih su dobro vidljivi ovdašnji otoci, otočići, uvale i dražice.

Najveći od svih vidikovaca smješten je podno crkve svetog Antuna Padovanskog, ispod vrsarskih Malih vrata, s kojeg se pruža širok pogled u smjeru jugozapada. Riječ je o jednom od najstarijih i površinom najvećih vrsarskih vidikovaca. Smješten u sjeni stabala, s kamenim stolom, klupom i tradicijskom istarskom vodospremom - šternom, u svojem zaledju krije intiman ambijent maloga trga ispred Malih gradskih vrata te crkve sv. Antuna Padovanskog.

Drugi vidikovac nalazi se iza župne crkve svetog Martina te se s njega pogled proteže u smjeru sjevera, na Valkanelu i funtanjanski arhipelag. Riječ je o vidikovcu na više razina, u više stuba, što otvara prostor za sjedenje i boravljenje većem broju osoba.

Tek nekoliko desetaka metara ispod njega nalazi se omanji vidikovac prozvan Bepo i Tonina odakle se pogled proteže na sjeverozapad, dojmljiv zbog stilizirane skulpture muškarca i žene koja čini naslon ovdašnje klupe.

U Vrsaru postoji i vidikovac Casanova s pogledom na vrsarsko pristanište, marinu i otok Sveti Juraj. I na ovome je vidikovcu klupa za sjedenje izvedena kao umjetničko djelo u Istarskome kamenu. Stari zid dopunjava ambijent protkan Istarskim kamenom, dok je u samome središtu vidikovca zasadjeno stablo da u ljetnim mjesecima baca sjenu i čini ugodu prolaznicima.

VRSARSKE SERENADE 2023 -

Serenade su starinski način izražavanja ljubavi kroz glazbu. Ovaj novi glazbeni program osmišljen je za vrsarske starogradske vidikovce, a podrazumijeva laganu glazbu u formi serenada za zaljubljene i one koji se žele zaljubiti, jedan vedar i komunikativan koncept adekvatan nazivu Vrsarske Serenade.


17.7."Brasilian & Argentinian Serenade"


Vidikovac Casanova - stari grad 20:30

DILENE FERRAZ (Brazil) - vokal & SERGIO FABIAN LAVIA (Argentina) - gitara


31.7."Romantic Spanish Serenade"


Vidikovac Bepo & Tonina 20:30

SAŠA DEJANOVIĆ - gitara


14.8."Arpeggione Serenade"


Vidikovac Casanova - 20:30

PETAR NJEGOVAN - viola & SAŠA DEJANOVIĆ (Hrvatska) - gitara


28.8."Evening Serenade"


Vidikovac Bepo & Tonina 20:30

SAŠA DEJANOVIĆ - gitara & gosti


11 Edicija "Vrsarskih Serenada" Koncerti na Vrsarskim vidikovcima od 2011.do 2023.

POVIJEST

Tradicionalni ljetni glazbeni festival GitarISTRA - gitarski virtouz Saša Dejanović i prijatelji", je osnovan 2003. u Vrsaru, srednjovjekovnom gradiću na zapadnoj istarskoj obali. Program festivala "More i gitare" je prije svega posvećen klasičnoj gitari kao solističkom instrumentu ili u različitim sastavima sa sopranom , violončelom,violinom, xilofonom, gudačkim kvartetom.

Osim toga od samog početka, pod sloganom "Globalna gitara", spaja različite gitarske izričaje i stilove, od jazza, flamenca do gitare u latino, etno ili rock glazbi. Ovaj dio programa festivala GitarISTRA se od 2011. godine održava pod nazivom "Vrsarske serenade", a održava se na prelijepim vrsarskim vidikovcima u starom gradu. .

Koncerti programa "More i gitare" se održavaju u romaničkoj bazilici Sv.Marije od mora (XI st.). Festival organizira Turistička zajednica Vrsar, uz podršku: Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Maistre d.d. Rovinj - Vrsar te općine i župnog ureda i suradnju "Austrijskog kulturnog foruma", Lions Cluba Poreč (nagrada "Lions Club Poreč Young Guitarist Price") i "Talijanskog kulturnog instituta".

Prethodnih godina cjenjeni umjetnici iz Tokija, New Yorka, Seville, Kölna, Berlina, Graza, Wroclava, Praga, Torina, Zagreba, Madrida, Genove, Sarajeva, Ljubljane i Zagreba su nastupili pred više od 5000 slušatelja čime su izazvali veliki interes medija (televizijskih postaja: HRT, RTL, Nit; radija: Radio Istra, Radio Pula; novina: Glas Istre, Slobodna Dalmacija, La Voce de popolo…).


2022 - XIX Festival Gitaristra"The Sea and Guitars"
8 koncerta - program


2021 - XVIII Festival Gitaristra"The Sea and Guitars"
4 koncerta - program


2020 - Virtual Festival Gitaristra"The Sea and Guitars"
3 virtualna oncerta - program


2019 - XVII Festival Gitaristra"The Sea and Guitars"
9 koncerta - program2018 - XVI Festival Gitaristra"The Sea and Guitars"
9 koncerta - program2017 - XV Festival Gitaristra"The Sea and Guitars"
9 koncerta - program2016 - XIV Festival Gitaristra"The Sea and Guitars"
9 koncerta - program2015 - XIII Festival Gitaristra"The Sea and Guitars"
9 koncerta - program


2014 - XII Festival Gitaristra"The Sea and Guitars"
9 koncerta - program2013 - XI Festival Gitaristra"The Sea and Guitars"
9 koncerta - program2012 - X Festival Gitaristra"The Sea and Guitars"
12 koncerta - program


2011 - IX Festival Gitaristra"The Sea and Guitars"
9 koncerta - program


2010 - VIII Festival Gitaristra"The Sea and Guitars"
12 koncerta - program


2009 - VII Festival Gitaristra"The Sea and Guitars"
11 koncerta - program


2008 - VI Festival Gitaristra"The Sea and Guitars"
10 koncerta - program


2007 - V Festival Gitaristra"The Sea and Guitars"
11 koncerta - program


2006 - IV Festival "The Sea and Guitars"
11 koncerta - program


2005 - III Festival "The Sea and Guitars"
11 koncerta - program


2004 - II Festival "The Sea and Guitars"
9 koncerta - program


2003 - I Festival "The Sea and Guitars"
8 koncerta - program


Kontakt info

Saša Dejanović E-mail: info@gitaristra.com

Artistic director: Saša Dejanović | Organizes by the TZO Vrsar | Web design © EyeQ Webdesign Norway